نوفراست ( بدون برفک) و دیفراست ( با برفک) در یخچال فریزر

برفک یخچال فریزر (فراست در زبان انگلیسی) در یخچال ها و فریزها تولید می شود. این امر یک موضوع عادی در فرایند خنک سازی محصولات تلقی می شود. ماندن برفک  بر روی سیستم خنک کننده یخچال فریزر مشکلاتی را برای سیستم خنک کننده به وجود می اورد. مشکل اول نقش برفک به عنوان عایق حرارتی است. برفک تولید شده در یخچال باعث می شود سرمای تولید شده توسط کمپرسور به محیط نرسیده و در نتیجه یخچال فریزر عملکرد خوبی نداشته باشد. تاثیر دیگر برفک بر عملکرد یخچال فریزر، عدم برخورد هوا به لوله های خنک کننده داخلی کمپرسور می باشد. در سیستم های فن دار، هوای خنک در یخچال فریزر به علت عدم برخورد هوا با صفحه یا لوله های مبرد، ایجاد نمی گردد. پس وجود برفک و فرایند برفک زدایی موثر و کارا در سیستم های خنک سازی یخچال فریزر امری مهم تلقی می گردد.

قسمتهای اصلی یک یخچال فریزر عبارتند از: 

  • لوله های شبکه فلزی پشت یخچال (کندانسور یا رادیاتور فریزر)

  • محفظه خنک کننده یا سردخانه یا جایخی (اوپراتور خنک کننده)

  • موتور یخچال فریزر (کمپرِسور)

  • سایر لوله ها و مجراهای یخچال که ارتباط بین قسمتهای مختلف یخچال فریزر را ایجاد می نمایند.

عملکرد کلی یخچال فریزر برای خنک کردن مواد به شرح زیر می باشد:

در اول فرایند هنگامی که کمپرسور یخچال فریزر شروع به کار می کند، گاز سرد شده درون کمپرسور و مدار، با فشار زیاد به محفظه اوپراتور (سردخانه) ارسال می شود. این گاز در مدل های بسیار قدیمی، امونیاک بوده ولی در مدل های جدید از گازهای بی خطری نظیر فریون استفاده می شود. این گاز در محفظه سردخانه، گرمای داخل یخچال فریزر را گرفته و خودش گرم می شود. با شروع به کار و مکش کمپرسور، این گاز دوباره از محیط سردخانه خارج و به رادیاتور (کندانسور) که در پشت یخچال قرار دارد می رود. در انجا در ارتباط با محیط خارج یخچال فریزر، گاز در آن جا خنک می شود و مجدداً از طریق کمپرسور به گردش در می آید. این عمل به طور مرتب تکرار می شود تا محیط داخلی یخچال فریزر  به دمای مورد نظر برسد و ترموستات کمپرسور را خاموش نماید. به طور خلاصه میتوان گفت که فرایند خنک کردن محصولات بدین صورت است که یخچال، گرمای مواد داخل خود را می گیرد و به محیط منتقل می کند و از این طریق مواد داخل آن خنک و سپس یخ زده می شود.


منظور از نوفراست ( بدون برفک) و دیفراست ( با برفک) در یخچال فریزر و فرق آن با هم چیست ؟

برفک زدایی به ۲ صورت انجام می پذیرد: روش برفک زدایی دستی و روش برفک زدایی اتوماتیک.

برفک زدایی دستی: در این روش باید محتویات یخچال فریزر را خالی کرده و سپس اجازه دهیم برفک های یخچال فریزر توسط گرمای محیط اب شده و از بین برود. روش برفک زدایی دستی زمان بر بود و در این حین احتمال خراب شدن مواد داخل یخچال فریزر -که در دمای محیط قرار دارند- هم وجود دارد. این امر برای اکثر مردم ازار دهنده بود و زمان زیادی را از مصرف کننده می گیرد.

روش برفک زدایی اتوماتیک: در این روش برفک جمع شده بر روی قسمت مبرد در طی دوره های زمانی گرم می شود تا برفک ایجاد شده اب شود. در تعدادی از مدل ها، سنسور دمایی کمپرسور را از کار می اندازد و برفک ایجاد شده بر روی سیستم مبرد اب می شود. در مدل های جدید تر یک المنت در سیستم در زیر صفحات مبرد تعبیه شده است که با از کار افتادن کمپرسور اقدام به گرم کردن سیستم مبرد و در نتیجه اب شدن سریع برفک های سیستم می گردد. در هردو روش برفک زدایی اتوماتیک و دستی، اب ایجاد شده از برفک با یک لوله به بالای کمپرسور انتقال داده می شود. این اب برفک، کمپرسور را نیز خنک تر می نماید و باعث افزایش کارایی ان و نیز بهبود عملکرد کلی سیستم نیز می گردد. در بعضی از مدل ها یک المنت گرمایی نیز برای افزایش قدرت تبخیر اب برفک جمع شده در بالای کمپرسور نیز قرار داده شده است.

یخچال های نو فراست دمای یکنواخت تری نسبت به یخچال هایی با برفک زدایی دستی دارند. این امر باعث میشود که مواد داخل یخچال فریزر ماندگاری طولانی داشته باشند و در بلند مدت بتوانند کیفیت اولیه خود را حفظ نمایند.

یخچالهای جدید اکثرا بدون برفک بوده و یخچالهای با برفک عموما قدیمی بوده و قیمت پایین تری دارند. خرید یخچال فریزر بدون برفک مقرون به صرفه بوده و در بلند مدت ارزش سرمایه گذاری را دارد.


تمیز کردن یخچال و فریزر